![](/media/lib/202/n-gabkowaty-smp-5af04a6c51bc0cdf7e6d27993626fec1.jpg)
Materiał z pamięcią kształtu do odtwarzania twarzoczaszki
13 sierpnia 2014, 12:44Zespół dr Melissy Grunlan z Texas A&M University uzyskał polimer z pamięcią kształtu (ang. shape-memory polymer, SMP), który będzie można wykorzystać do rekonstrukcji twarzoczaszki.
![](/media/lib/224/n-zacma-875f6b8cbff29d530fc91f0292524481.jpg)
Krople leczą zaćmę
6 listopada 2015, 13:52To całkowicie zmienia zasady gry w leczeniu katarakty. Zaćma formuje się przez dziesiątki lat. Możliwość jej zlikwidowania w ciągu kilku tygodni za pomocą kropli do oczu to coś niesamowitego - mówi Roy Quinlan, biolog molekularny z brytyjskiego Durham University, który nie brał udziału w najnowszych badaniach.
![](/media/lib/275/n-kopulacja-delfinow-488773b72c12b5fb7bbf4b095607abbc.jpg)
Zbadali mechanikę seksu delfinów
24 kwietnia 2017, 11:04Stosując nowe podejście, Kanadyjczycy zbadali biomechanikę seksu delfinów butlonosych.
![](/media/lib/119/grantowiec-41b15d2f2e77abf6b40762fe52bfe9bb.jpg)
Urolityna A, związek o właściwościach przeciwstarzeniowych, pomyślnie przeszła testy na ludziach
18 czerwca 2019, 05:29Testy z udziałem ludzi pokazały, że urolityna A (UroA), metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe z polifenoli granatów i jagód, może spowalniać związany ze starzeniem proces utraty siły i spadku masy mięśniowej. Dzieje się tak, bo UroA wywiera korzystny wpływ na "fabryki" energetyczne komórek - mitochondria.
![](/media/lib/451/n-satrevolution-fa507b56319cbfa64d99377d4982b780.jpg)
Kolejne polskie satelity trafią na orbitę
15 kwietnia 2021, 17:33Wrocławska firma SatRevolution umieści kolejne dwa satelity w przestrzeni okołoziemskiej. Sprzęt zostanie wystrzelony na pokładzie rakiety LauncherOne firmy Virgin Orbit.
![](/media/lib/561/n-weizmann-31c93d32462d074257e95f485310f22a.jpg)
Ludzki embrion z komórek macierzystych. Ważne osiągnięcie izraelskich uczonych
7 września 2023, 10:32Zespół profesora Jakoba Hanny z Instytutu Weizmanna stworzył z komórek macierzystych kompletne modele ludzkich embrionów i prowadził ich rozwój poza macicą przez 8 dni. Embrion posiadał wszystkie struktury charakterystyczne dla naturalnie powstałych 14-dniowych embrionów, w tym łożysko, pęcherzyk żółtkowy, kosmówkę i inne tkanki potrzebne do odpowiedniego wzrostu. To znaczące osiągnięcie, gdyż to, co udawało się dotychczas uzyskać z ludzkich komórek macierzystych nie mogło być uznawane za prawdziwe modeli embrionów, gdyż nie posiadało niemal żadnych struktur niezbędnych do rozwoju embrionalnego.
Zwiedzał czy siedział w domu?
11 lutego 2008, 08:28Czy neandertalczyk był "domatorem", czy też lubił podróżować? Po zbadaniu zęba sprzed 40 tys. lat, znalezionego w 2002 roku na południu Peloponezu, okazało się, że jego właściciel przynajmniej część życia spędził poza obszarem, na którym umarł. Potwierdzałoby to tezę o zacięciu podróżniczym tego hominida (Journal of Archaeological Science).
![](/media/lib/45/ucho-9b7c5de3a2341060a33922a3f1f0127d.jpg)
Ucho na magnesy
20 marca 2009, 09:53Matthew Houdek urodził się bez małżowiny lewego ucha. Teraz 25-letni mężczyzna wygląda jak reszta jego rówieśników, ponieważ specjaliści z Wydziału Medycyny Loyola University wyposażyli go w protezę mocowaną we właściwym położeniu za pomocą magnesów.
Robopocieszyciel
2 kwietnia 2010, 17:07Japońska firma Fujitsu opracowała robota misia, który interpretuje wyraz ludzkiej twarzy i dotyk, a następnie na nie odpowiada. Ma z czego wybierać, ponieważ jego projektanci pomyśleli o repertuarze ponad 300 reakcji, np. śmiechu, machaniu łapką czy chrapaniu. W zamyśle maszyna ma pomagać w opiece nad dziećmi i osobami starszymi.
![](/media/lib/76/krwawa-mary-48a907b67e3836842eca41b533764bde.jpg)
Idealna Krwawa Mary
31 marca 2011, 08:51Choć Krwawa Mary wydaje się dość prostym drinkiem, wg dr. Neila Da Costy z firmy International Flavours and Fragrances z New Jersey, pod względem chemii smaku jest najbardziej złożonym koktajlem świata, bo na kubki smakowe oddziałują setki różnych związków. Co pozwala uzyskać idealny napój? Kluczem są świeże składniki oraz wstrząsanie z lodem lub podawanie na lodzie. Jakość samej wódki nie jest już tak istotna.